Skip to content

En underbar lördag

25 mars, 2012

image

Till vår förtjusning dyker det upp lökväxter lite varstans! Vackra vita, lila och gula krokusar växer längs kanten på gravhögen.

När man är så trött som jag blir man oerhört förvånad när man en lördag, efter en väldigt intensiv vecka, plötsligt vaknar av sig själv klockan nio. Vad hände? Bäst att inte fundera över det utan utnyttja det istället! Sagt och gjort, innan jag ens satte mig ner för att njuta av frukost hade jag matat katterna, gått ut en sväng med svartkatten, satt igång ett långkok på högrev och diskat! Efter morgonsmoothien gick jag ut med svartkatten igen, knöt fast honom i ett träd och tog fram redskapen. Det svåra när man har en så stor trädgård som vi har (2500 kvm) är att man vill börja överallt, samtidigt. Så det gäller att prioritera, cirkeljobba och fokusera på det viktigaste. Växthuset och komposten blev första prioritet, så nu är det förberett för tomater, paprika och chili därinne och komposten är uthälld, omrörd och tillbakastoppad på rätt ställe (förhoppningsvis kommer den igång för våren snart). Sedan gav jag mig på det som ska bli lavendelhäck längs med sydväggen på växthuset (på utsidan) och beskar krusbärsbuskarna. Vid det laget var det så varmt att jag bara körde linne och snickarbyxor (och det kan jag INTE rekommendera när man ska brottas med krusbärsbuskar…).

Någonstans här dök en god vän upp med sin fyraårige son, så vi fikade en stund inomhus innan vi släppte lös lillpojken på gräsmattan och satte oss på trappen med varsin kopp te. Som vi njöt i solskenet! När de sedan promenerade hem tog jag mig an ”hallon”häcken som förmodligen är fullständigt uråldrig (den kantas av syllar som är tämligen murkna och förmodligen härstammar från sjuttiotalet). Halva häcken är faktiskt helt okej, men den andra är mer vildvuxen äng än häck så där tänkte jag anlägga en så kallad odlingslimpa. Första steget är nu uppnått, jag har grävt bort grässvålen (inget enkelt jobb med kraftiga hallonrötter och tung lerjord!). Sedan ska det grundas med ris (har vi gott om!) och grässvålen (upp-och-nervänd). På det lägger man grövre trädgårdsavfall, kompost, gödsel och till sist jord. Poängen med en odlingslimpa är att man utnyttjar värmen som blir när riset och växtdelarna bryts ner samtidigt som man efter ett par, tre år får kompostjord. Vi får se hur det blir, har squash, frilandsgurka och frilandstomat som jag tänkte plantera på den så här första året.

När grävningen var klar var det mulet så då fortsatte jag inomhus med att städa och tvätta. Så skönt att få krypa ner mellan rena lakan, med nytvättat hår, efter en så lång och fysisk dag!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: