Skip to content

Bokenkät

8 maj, 2008

Här har det varit tyst ett tag. Jag har roat mig med att jonglera med fyra bollar samtidigt – jobb, skola, dräktsömnad och förhållande – och sådant tar tid. Dessutom har jag mått ovanligt bra, och då minskar behovet av att skriva. Nedanstående lista var dock lite för frestande för att stå över, så jag norpade den. Josh, Drottningen och Fröken Garbo är några av mina vänner som har gjort den före mig.


1. Vilken bok läste du senast?

Jag läste precis ut ”JPod” av Douglas Coupland. Den var jättebra.


2. Vilken bok ska du börja på härnäst?

I eftermiddags började jag på ”Hej Nostradamus!”, också den av Douglas Coupland. Jag har även två andra böcker på gång samtidigt, ”Täcknamn Shakespeare” av Gösta Friberg och Helena Brodin Friberg, samt ”Drawing Down the Moon” av Margot Adler. De är långkörare båda två som kräver lite andningspaus emellanåt.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Jag har inga författare i min bokhylla. Däremot har jag deras böcker. Jag gjorde en snabb okulärbesiktning av de två närmaste bokhyllorna och kan konstatera att de innehåller fler böcker av kvinnliga än manliga författare. Men då tittade jag inte på bokhyllan med kurslitteratur.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Nej! Absolut inte! Det är mer tvärtom faktiskt. ”Åh nej, nu har jag redan läst hälften”. Jag läser fort och ju bättre bok, desto fortare läser jag, samtidigt som jag önskar att den inte ska ta slut.


5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?

Jag har en del favoritförfattare. Annars går jag en hel del på tips från vänner och recensioner. Jag gillar att gå i bokaffärer på jakt efter nya fynd, men köper helst böckerna via nätet (billigare). Jag kan hugga en bok på biblioteket bara för att den ser spännande ut också.


6. När blir en bok för lång?

När jag inte gillar den.


7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?

Ja, det gör jag. Tyvärr är böcker på engelska ofta dyrare än de svenska översättningarna. Annars skulle jag läsa fler böcker på originalspråket.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Så har jag nog aldrig känt. Jag har en rätt bra känsla för vilka böcker mina vänner gillar. Jag har i och för sig försökt få folk att läsa John Ajvide Lindqvists böcker, men jag har inte försökt få alla att göra det.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Ja. Fast det gör jag inte så ofta. Jag brukar ge upp när jag inser att jag undviker den, eller när jag hittar något som är mer intressant.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Oj, det var en svår fråga. Jag har en hel del av både fantasy och chick-lit, men även en hel del klassiker. Jag har inte så mycket deckare. Den delen står herrn i huset för. Jag läser nästan uteslutande litteratur från den anglosaxiska kultursfären (jag räknar nog faktiskt Sverige och övriga norden hit). Inte av medvetet val, det har bara blivit så. Tydligen har det att göra med vad man hade för inställning till Karlsson på taket när man var liten…

Annonser
One Comment leave one →
  1. Morrica permalink
    11 maj, 2008 21:14

    Vilken intressant frågelista, de är sällsynta, de intressanta. Vore det ok om jag lånade den till min blogg också?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: