Skip to content

Balkonglåda

29 april, 2007

Förra lördagen ägnades åt att leta rätt på en balkonglåda. Det var lättare sagt än gjort eftersom jag var ute efter en låda som var stor nog att stå längs med ena kortsidan på balkongen (vår balkong mäter 1,8×7 m). Efter att ha tittat på Rusta, Coop Bygg och Trädgård, Plantagen och på brädgården hamnade vi till slut på Granngården. Där fanns det inte heller några stora lådor, men de hade någonting som kallas för pallkrage, som är en kant man kan sätta fast på en europapall. Efter en del klurande och krånglande kom vi ut därifrån med ett stycke europapall med tillhörande masonitbotten, två uppsättningar pallkragar, tjocka blå sopsäckar och en burk träolja med tillhörande pensel. Allt detta fraktades med möda och stort besvär uppför de fyra trapporna och ut på balkongen tillsammans med de små gröna plantor vi införskaffat på Plantagen.

Söndagen och torsdagskvällen ägnades åt att olja in alla träbitar som skulle bli balkonglåda.

Igår kom så den stora dagen. Att sätta ihop själva lådan var inget större problem. Att fodra den med sönderklippta blåa sopsäckar var lite krångligare. Och 250 liter jord var ungefär 50 liter för lite… samtidigt är det kanske bra med en liten kant kvar så att ingen jord trillar ut och det finns utrymme för täckmaterial inför vintern.

Det roligaste var förstås att få plantera. Förmodligen kommer jag att behöva stuva om i lådan så småningom – rabarbern kommer nog att ta över lite väl mycket och skugga de lägre växterna – men det är sådant man får räkna med. Här är en bild på ”underverket”:

Ni får ursäkta det konstiga ljuset, vid det laget var det eftermiddag och solen sken rakt på själva lådan. Medsols från övre vänstra hörnet har vi: Clematis (en röd sort, tror att den hette ”Cardinal Rouge” eller ngt. liknande), malört (Besökarens val ”Det kan man ju ha i sprit”), rabarber, citrontimjan, gulbladig oregano och pepparmynta. Jag pillade ned några dill- och persiljefrön också och när risken för nattfrost garanterat är över kommer jag att så indiankrasse i framkanten på lådan så att den kan välla fram över kanten.

När vi kom hem med lådan insåg jag förresten varför vi haft så stora problem med att hitta en prefabricerad låda. Den är nämligen nästan lika stor som en vanlig balkong.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Petra permalink
    29 april, 2007 09:34

    Oj! Det är ju nästan ett halvt trädgårdsland! 🙂

  2. Ms Garbo permalink
    29 april, 2007 09:42

    Fjorton kvadratmeter. Det är ju inte klokt.Jösses.Om jag är avis? Nejnej, hur kan du tro det?! *hostar hysteriskt*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: