Skip to content

Reklam

7 april, 2006

Häromkvällen satt jag och tittade på tv (jag vet, det är något jag gör alltför ofta). Eftersom jag inte kände för att gå och lägga mig slötittade jag på kanal 5, och efter ett antal reklampauser och programbyten började jag fundera. Hur stort är nätpoker egentligen? Det verkar nämligen finnas en obskyr liten pokersajt för varje program som sänds på kanal 5! Eller är det bara så att man inom nätpokern inte kan göra reklam annat än genom att sponsra ett tv-program?

En annan intressant sak med reklam är hur den spelar på könsroller och fördomar. Ta reklamen för Synsam till exempel. Ni vet, den där med två män som sitter ihop. En pålitlig, tråkig (heterosexuell?) optiker med en fåfäng, uppklädd homosexuell stereotyp på ryggen. Visst, det är en rätt rolig reklam, men jag kan tycka att det vore bra mycket roligare om det var den homosexuelle stereotypen som var optikern, och tråkmånsen som kom med bra råd rörande bågarna. Men det är kanhända bara jag.

Varför inte förändra saker och ting? Jag vill se en reklam för mensskydd där mannen/sambon prisar den nya bindan för att det har blivit enklare att tvätta (inga fläckar), en reklam för färdigmat där det är en kvinna som orsakar katastrofer vid spisen och framförallt en reklam där kiss är gult och blod är rött.

Annars finns det ju reklamer som faktiskt är lite roliga. Själv är jag rätt förtjust i ICAs dokusåpavariant, ifs nya med animerade råttor och OBs nya ”gör det bekvämt för din mus”. Bra reklam kräver inspiration, kreativitet och nytänkande. Men jag kanske ska vara tyst, eftersom jag knappast kan komma på något bättre själv… även om jag är nöjd med mitt förslag till reklamtext på jobbet: ”Vi packar pappas påskask!”. Synd bara att cheferna inte nappade.

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. Joshua_Tree permalink
    8 april, 2006 08:54

    Instämmer. Själv irriterar jag mig som fan på Gillette M3 Turbo Ultra SuperDuper Extra Allt. Maken till stereotyp reklamfilm får man leta efter…Att dina chefer inte nappade på din slogan förvånar mig inte – är inte de såna där anflafabeter som skriver isär saker? Du vill nog inte heller låta dem skriva ”påskask”. 😉

  2. Antira permalink
    2 juli, 2006 10:24

    oh, jag älskar också dom där råttorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: